Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga második rész 2. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
Egy hétszög köré írt kör Kerülete = 450 cm.
Számítsd ki a hétszög oldalait.
Számítsd ki a leghosszabb átlót.
Számítsd ki a legrövideb átlót.
Számítsd ki mekkora szöget szár be a leghosszabb és legrövidebb átló egymáshoz képest.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A kör kerülete 450 cm.

A kör sugara: r = `K/(2*pi)` = `450/(2*3.14)` = 71,62 cm.

A középponti szögek `360/7`° és ennek többszörösei lesznek.

Az oldal kiszámításához használjuk a koszinusztételt:

`a^2=r^2+r^2-2*r*r*cosalpha` , ahol `alpha=360/7`

`a=r*root()(2)*root()(1-cosalpha)` = `71.62*1.41*root()(1-cos(360/7))` `approx` 61,96 cm

Rövid átló:

`x=r*root()(2)*root()(1-cos(2*alpha))` = `71.62*1.41*root()(1-cos(2*360/7))` `approx` 111,66 cm

Hosszú átló:

`y=r*root()(2)*root()(1-cos(3*alpha))` = `71.62*1.41*root()(1-cos(3*360/7))` `approx` 139,23 cm

A közbezárt szög: A három oldalhossz alapján szintén koszinusztétellel számoljuk a szöget:

Az x és y oldal által bezárt szög:

`a^2=x^2+y^2-2*x*y*cosalpha`

`cosalpha=(x^2+y^2-a^2)/(2*x*y)` = `(111.66^2+139.23^2-61.96^2)/(2*111.66*139.66)` = 0,9

`alpha` = 25,71°.

Ábra
1

Mivel két leghosszabb átló van, így a másikat is be lehet rajzolni és kiszámolni, ekkor

`cosbeta=(y^2+x^2-x^2)/(2*x*y)` = `(139.23^2)/(2*111.66*139.23)` = 0,62

`beta` = 51,41°
1