Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga első felének 3. feladata

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Számítsd ki x és y értékeit!
1. log alatt √3 (y - x) = 2
2. 2 az x-ediken * 3 az y adikon = 972
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2

I. `log_(root()(3)) (y-x)=2`

II. `2^x*3^y=972`

I. `root()(3)^2=3=y-x`

I. x = y-3

II. `2^(y-3)*3^y=972`

972 = `2^2*3^5`

y = 5

x = 2

Ellenőrzés!
1

Ha pedig nem egész, akkor:

`2^(y-3)*3^y` = `(2^y*3^y)/2^3=972`

`6^y` = `972*8` = 7776

y = `log_6 7776` = `(lg7776)/(lg6)` = 5
0