Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga első felének 1. feladata

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Határozd meg x értékeit!
x²-6x+7=5x+7-3x²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nullára redukálsz:

`x^2-6x+cancel(7)=5x+cancel(7)-3x^2` /`color(red)(+3x^2-5x)`

`4x^2-11x=0`

`x*(4x-11)=0`

Szorzat értéke akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla:

`x_1` = 0

II.

4x-11=0 /+11

4x = 11 /:4

`x_2` = `11/4`

Ellenőrzés!
3

Rendezd 0-ra és használd a másodfokú egyenlet megoldóképletét:
Rendezve: 0=-4x2 + 11x + 0
a = -4
b=11
c=0

Megoldóképlet:
x1,2 = -b±√(b²-4ac)/2a
Módosítva: 4 éve
3