Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga (titkos feladat)

Főoldal » Középiskola » Matematika
641
Egy derékszögű háromszög két befogója 16 és 21 cm. Határozd meg a beírt és a köré írt kör középpontjának távolságát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
5

Egy koordináta-geometriai megoldás:

Legyen a háromszög:

A(0;0), B(0;16) és C(21;0). (Ábra)

Ekkor:

A háromszög köré írható kör középpontjának koordinátái az átfogó felezőpontja.

`F_1`: `(21/2;16/2)` = `(10.5;8)`

A beírható kör középpontja rajta van a derékszög szögfelezőjén; tehát annak ordinátája és abszcisszája megegyezik; sugara számítható (ahogy bazsa is tette):

`T=r*s` = `r*K/2`

T = `(16*21)/2` = 168 `cm^2`

s = `(16+21+root()(16^2+21^2))/2` = 31,7 cm

r = `T/s` = `168/31.7` = 5,3 cm

A beírható kör középpontjának koordinátái tehát:

`F_2` : (5,3;5,3)

A két pont távolsága:

`d(F_1-F_2)` = `root()((x_(F1)-x_(F2))^2+(y_(F1)-y_(F2))^2)` = `root()((10.5-5.3)^2+(8-5.3)^2)` `approx` 5,86 cm

5

Ide szegődnék én is harmadiknak... Nincs már sok minden, amit hozzátehetnék a megoldáshoz, de azért mégis csak, hátha segít...

Igazából ide csak képleteket kell tudni...

A beírt kör sugarának hossza:
`r = (2T)/K = T/s`
A köré írt kör sugarának hossza:
`R = (abc)/(4T)`
A kettő középpontjának távolsága `x`, pedig
`x = sqrt(R(R-2r)) = sqrt(R^2-2Rr)`
ahol `a, b, c` a háromszög oldalai, `T` a területe, `K` a kerülete, és `s` a kerület fele.

Ezek voltak az általános képletek. Viszont itt, mivel ez egy derékszögű háromszög, ezért a terület képlet egyszerűsödik egy általános háromszögéhez képest.
`T = (a*b)/2`
ahol `a, b` a háromszög két befogója.

Tehát:
`r = (2*(ab)/2)/K = (ab)/(a+b+c) ``", "`` R = (abc)/(4*(ab)/2) = c/2`

A `c` oldal Pitagorasz tételéből adódik, mivel derékszögű a háromszög:
`a^2+b^2=c^2 ``=>`` c = sqrt(a^2+b^2) = sqrt(16^2+21^2) = sqrt 697 ~~ "26,401 cm"`

`r = (16*21)/(16+21+sqrt 697) = (37-sqrt 697)/2 ~~ "5,300 cm" ``", "`` R = (sqrt 697)/2 ~~ "13,200 cm"`

Vagyis
`x = sqrt(((sqrt 697)/2)^2 - 2*(sqrt 697)/2*(37-sqrt 697)/2) = sqrt(2091 - 74 sqrt(697))/2 ~~ "5,860 cm"`

Ha bármi kérdésed felmerülne nyugodtan tedd fel. Szívesen válaszolok rá!
Módosítva: 4 éve
5

Maga a képlet rendezve így jön ki.
7