Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat fizika segítségkérés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
758
Az ábrán látható 3 kg-os téglatest és az asztallap között a csúszási súrlódási együttható 0,4. A rendszer nyugalomból indul. Mekkora az 5 kg-os gömb sebessége, amikor a kiindulópontnál 1,5 m-rel lejjebb van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, energia, munka, Pontrendszer
1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az ábra sokat segít.

Az 1. testre ható erők:

`K-mu*m_1*g=m_1*a`

A 2. testre ható erők:

`m_2*g-K=m_2*a`

Összeadva a két egyenletet:

`m_2*g-mu*m_1*g` = `(m_1+m_2)*a`

`a=(g*(m_2-mu*m_1))/(m_1+m_2)` = `(10*(5-3*0.4))/(5+3)` = 4,75 `m/s^2`

`v=a*t` `rightarrow` `t=v/a`

`s=a/2*t^2` = `a/2*(v/a)^2` = `v^2/(2a)`

v = `root()(2*a*s)` = `root()(2*1.5*4.75)` = 3,77 `m/s`
2