Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem tudom ha jol oldottam meg,kerlek segitesetek a tobbbi feladatba is

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Mivel egyenlő szárú a háromszögünk - mivel két oldala egyenlő hosszú, ez legyen mondjuk `b` -, ezért a velük szemközti szögek is egyenlőek, vagyis az `A` és `B` csúcsnál lévő szögek. Ez legyen mondjuk az `alpha` szög. A `C` csúcsnál lévő meg mondjuk a `gamma`. (Mert azért mégse a `beta` legyen a `C` csúcsnál.) Az ismeretlen oldal pedig legyen `a`.

Mivel tudjuk, hogy a `hat(DBA)` az 15°, és mivel az `ABD` egy derékszögű háromszöget alkot, ezért az `alpha = 75°`, de ezt már te is kiszámoltad. Viszont tovább mehetünk, ugyanis ekkor tudjuk, hogy a `B` csúcsnál lévő szög is ugyanennyi. A `gamma` pedig 180°-ra egészíti ki a belső szögek összegét, vagyis `gamma = 180-2 alpha = 30°`

b)
A kerülethez kell mind a 3 oldal hossza, viszont eddig csak 2 oldalt ismerünk. A harmadik oldal kiszámítására használhatjuk mondjuk a szinusztételt: (de a koszinusztételt is)
`a/b = sin gamma/sin alpha => a = b*sin gamma/sin alpha = 8*sin(30°)/sin(75°) = 4 sqrt 6-4 sqrt 2 ~~ "4,141 cm"`

Tehát a kerület:
`K = a + 2 b = 4 sqrt 6-4 sqrt 2 + 16 ~~ "20,141 cm"`

c)
Itt arra jutottam, hogy az a legegyszerűbb, hogy ha kiszámoljuk a `DBM` háromszög szögeit és majd azok segítségével jutunk a `DM` szakasz hosszának nyomára, amit `x`-nek nevezek. Ezeket a szögeket mind el is neveztem, `beta`-nak, `delta`-nak és `mu`-nek, az ábrán látszik melyik melyik.

Mivel tudjuk, hogy az `ABD` háromszög `B` csúcsánál lévő szög az `alpha` és hogy a `hat(DBA) = 15°`, ezért
`beta = alpha-15 = 60°`
Hasonló módon, mivel tudjuk, hogy a `hat(BDC)` az derékszög és az `hat(MDC)` az 15°, ezért
`delta = 90-15 = 75°`
Az utolsó szög, pedig
`mu = 180 - beta - delta = 180-60-75 = 45°`
Innentől már csak egy kicsit kell szenvedni!

Az `ABD` háromszögre felírhatjuk az `alpha` szinuszát, ami
`sin alpha = m_b/a => m_b = a sin alpha = b sin gamma = "4 cm"`

A `BDM` háromszögre pedig felírhatjuk újfent a szinusztételt:
`x/m_b = sin beta/sin mu`

Vagyis végül:
`x = m_b*sin beta/sin mu = 4*sin(60°)/sin(45°) = 2 sqrt 6 ~~ "4,899 cm"`
Módosítva: 4 éve
1