Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat amiben elakadta.

Főoldal » Középiskola » Matematika
812
Egy paralelogramma alapjai 30 cm, oldalai 42 cm hosszúak. A hosszabbik átlója 54 cm.
Számítsd ki a paralelogramma szögeit (α,β).
Számítsd ki a paralelogramma rövidebbik átlójának hosszát.
Számítsd ki a paralelogramma területét és kerületét.
Számítsd ki a paralelogrammába maximálisan beírható kör területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
3
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
https://www.calculat.org/hu/terulet-kerulet/paralelogramma/

Nesze ez ki számolja. Ezek a "feladat megoldók" is programokkal csinálnak mindent aztán beadják milyen okosak.....
-2

Csatoltam képet.

Talán de nem biztos.
Módosítva: 4 éve
6

Az alapot (az az oldal, amelyiken fekszik az alakzat) `a`-nak, a másikat `b`-nek jelölöm, a hosszabbik átlót `p`-nek, a rövidebbiket pedig `q`-nak.

a)
A hosszabbik átló két azonos háromszögre osztja a paralelogrammát, amiknek az oldalai `a`, `b` és `p`. Erre felírhatjuk a koszinusztételt, hogy megtudjuk az átlóval szembeni szöget, amit `beta`-val jelölök.
`p^2 = a^2+b^2-2ab cos beta`
`cos beta = (a^2+b^2-p^2)/(2ab) = (30^2+42^2-54^2)/(2*30*42) = -1/10`
`beta = cos^(-1)(-1/10) ~~ "95,739°"`

Mivel a paralelogramma szemközti szögei egyenlőek, és a belső szögek összege 360°, ezért
`2 alpha+2 beta = 360` `" /:2"`
`alpha + beta = 180 => alpha ~~ "84,261°"`

b)
A rövidebbik átlót megint csak háromszögek gyártásával is kiszámolhatjuk, de én most inkább egy másik módszert használnék. Ugyanis a paralelogramma esetében az is igaz, hogy az átlók négyzetösszege egyenlő az oldalak négyzetösszegével!
`p^2+q^2 = 2(a^2+b^2)`
`q = sqrt(2(a^2+b^2) - p^2) = sqrt(2(30^2+42^2) - 54^2) = 6 sqrt 67 ~~ "49,112 cm"`

De például a koszinusztétellel is kiszámolható lett volna. (`q^2 = a^2+b^2-2ab cos alpha`)

c)
`T = ab sin alpha = 30*42*sin alpha = 378 sqrt 11 ~~ "1253,684 cm"^2`
`K = 2(a+b) = 2(30+42) = "144 cm"`

d)
Mivel a paralelogramma két-két oldala párhuzamosak - amikhez egy-egy magasság társul -, ezért a beleírható kör biztosan érint két oldalt, vagyis az átmérőjét a rövidebbik magasság fogja adni, ami a hosszabb oldalpárhoz tartozik, azaz a `b` oldalhoz, ezért `m_b`-vel jelölöm. Ha ezt a magasságot az egyik csúcsból rajzoljuk, akkor egy derékszögű háromszöget alkot a paralelogramma `a` alapjával, miben felírva `alpha` szinuszát a következőt kapjuk:
`sin alpha = m_b/a`
`m_b = a sin alpha`

Ennek a fele a beírt kör sugara, vagyis
`r = m_b/2 = (a sin alpha)/2 = (9 sqrt 11)/2 ~~ "14,925 cm"`

A területe pedig:
`T_"kör" = r^2 pi = 891/4 pi ~~ "699,790 cm"^2`
Módosítva: 4 éve
3

α = 95,74°
β = 84,26°

Átló = 49,1 cm

T = 1253,68 cm négyzet
K = 144 cm

Kör területe = 699,79 cm négyzet

És kész is a feladat.
-1