Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Lécci vkiii

Főoldal » Középiskola » Kémia
749
Mi lehet a másik elektródja annak a galvánelemnek, amiben az egyik a Ni2+ / Ni elektród, és
az elektromos erő 0,53V? köszönöm ha segítesz!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Azért ez nem olyan egyszerű, nagyon sokféle lehet.

Ha hallottál már a Nernst-egyenletről, akkor tudod, hogy az elektromotoros erő nemcsak a fémek anyagi minőségétől függ, hanem a hőmérséklettől, koncentráció(k)tól, továbbá az elektrolit anyagi minőségétől is. Így aztán ki lehet hozni ezen paraméterek változtatásával sokféle fémmel az adott értéket.

Tekintsük a standard esetet, amikor a fém a saját ionjait tartalmazó oldatába merül, a koncentrációk egységnyiek és standardállapot van.

Megkeressük a nikkel standard elektródpotenciálját (-0,23 V).

Az elektromotoros erő:

EME (vagy EMF, kinek hogy tetszik) = `epsilon^0 ("katód")-epsilon^0 ("anód")`

`0.53 = x-(-0.23)`

x = 0,30 V Ehhez a legközelebb a `Cu`/ `Cu^(2+)` rendszer standardpotenciálja áll (0,34 V).

Ha a nikkelelektród katódként van jelen, akkor:

`0.53 = -0.23-x`

x = -0,76 V

Ilyet viszont már találtunk, a `Zn` / `Zn^(2+)` rendszer standardpotenciálja ennyi, ez lesz a nyerő.
1