Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
378
Segítséget kérek ebben a feladatban. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
exponenciális, egyenlet, vegyes, hogyankell?
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`14^x-63y=0`

`17^x-87y=0`

Nem kell hirtelen felindulásból megijedni, kifejezed mindkettőből y-t:

I. y = `14^x/63`

II. y = `17^x/87`

`14^x/63=17^x/87`

`14^x*87=17^x*63`

`(17/14)^x=87/63`

x = `log(87/63)/log(17/14)` = `(log87-log63)/(log17-log14)` `approx` 1,662

y-t pedig már akármelyikbe visszahelyettesítve:

I. `y=14^1.662/63` `approx`1,276.

Ellenőrizhetjük a másik egyenletre.
1