Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A gázok állapotváltozásainak energetikai vizsgálata

Főoldal » Középiskola » Fizika
505
·³2 mól kétatomos, normál állapotú ideális gázt állandó nyomáson 27⁰C hőmérsékletre melegítünk.
a)Mennyivel változott meg a gáz belső energiája?
b)Mennyi hőt közöltünk a gázzal?

n = 2·6·10²³
f = 5
ΔT = 27⁰C = 27K
p = állandó

a)
ΔEb = n · f/2 · k · ΔT = 1122,39 J

A b)-re a könyv hátuljában van egy képlet: Q = ΔEb + p · ΔV eddig még meg is van csak így folytatódik amit már nem értek:
=7/2 · R · n · ΔT ha ezt valaki el tudná magyarázni azt megköszönném.
Nem értem hogy miért 7/2 amikor a kétatomos molekula szabadsági foka rezgések nélkül 5 így 5/2 -nek kéne lennie. Viszont találtam egy másik megoldást ahol szintén hozzá adnak kettőt a szabadsági fokok számához.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A ·³ nem tudom hogy miért került oda az elejére
0

Izobár állapotváltozáskor:

`Delta E_b` = `f/2*n*R*DeltaT` = `f/2*p*DeltaV`

`W=-p*DeltaV`

`Q` = `DeltaE_b-W` = `f/2*p*DeltaV-(-p*DeltaV)` = `(f/2+1)*p*DeltaV` = `(f+2)/2*p*DeltaV` = `(f+2)/2*n*R*DeltaT`

A hármas úgy került oda, hogy véletlenül kétszer nyomtad és a kurzor odaugrott, amikor a `6*10^(23)`-t írtad be. ;)
2