Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika feladatok segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
9,

a,

elsőre 52-ből választhatunk, másodjára 51-ből, harmadjára 50-ből...

`52*51*50*49*48` = 311 875 200-féle sorrend lehetséges.

b, mindig 52

`52^5` = 380 204 032

10,

3 esetén: első helyre rakhatok hármat, másodikra kettőt, harmadikra egyet

`3*2*1` = `3!` = 6-féleképpen rakhatom sorba.

7 esetén: első helyre 7-ből választhatok, másodiknak 6-ből stb

`7*6*5*4*3*2*1` = `7!` = 5040-féleképpen rakhatom sorba.

11,

Mint a lottónál, kombinációt kell alkalmazni.

Az első játékosnak 52 lapból jut 13, azaz

`C_(52)^(13)` = `((52),(13))`

A második játékosnak már csak 52-13=39-ből választunk 13-at

`C_(39)^(13)` = `((39),(13))`

A harmadiknak 26 lapból 13-at:

`C_(26)^(13)` = `((26),(13))`

A negyediknek nem sok választása van, csak egyféle lehetőség jut

`C_(13)^(13)` = `((13),(13))` = 1

Ezen kombinációk szorzata adja a megoldást.

Ha a sorrend nem számít, akkor még meg kell szorozni a sorrendek lehetőségével is, az pedig, mint az előzőeknél, az első helyen 4-ből választunk, a másodikra háromból, a harmadikra kettőből, a negyedikre egyből. Tehát szorozni kell még `4*3*2*1` = 24-gyel.

12,

a,

Van 8 piros, az kerül az egyik helyre. A többi helyre választhatunk a maradék 24-ből, 23-ból, 22-ből és 21-ből. Viszont alapok sorrendje nem számít, így ugyanazon kihúzott lapok ugyanannak a húzásnak minősülnek, ezért el kell osztanunk a szorzatot a sorrendek felcserélhetőségével.

`(8*24*23*22*21)/(4*3*2*1)` = kiszámolod.

b,

Vegyük először az összes lehetőséget, ami `32*31*30*29*28`, a sorrend nem számít, akkor osztjuk a sorrendek lehetőségével, azaz `5*4*3*2*1`-gyel.

Az összes lehetőség tehát

`(32*31*30*29*28)/(5*4*3*2*1)`

A kedvezőtlen események azok, amikor egyáltalán nincs piros. Ez pedig `24*23*22*21*20` osztva a sorrendekkel, azaz:

`(24*23*22*21*20)/(5*4*3*2*1)`

A kettő különbsége adja meg az, hogy legalább egy piros lesz.

c,

Az egyik hely fix, a piros hetes. A másik négy lehet `31*30*29*28`-féleképpen, de a sorrend még mindig nem számít, így osztjuk a sorrendek lehetőségével.

`(31*30*29*28)/(4*3*2*1)`

Ha már volt szó kombinációról, akkor így néznek ki:

a, `8*C_(24)^4` = `8*((24),(4))`

b, `((32),(5))-((24),(5))`

c, `((31),(4))`
1