Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika/Kémia

Főoldal » Középiskola » Fizika
455
A kérdés csak az lenne hogy jól értelmeztem-e.

Bal fenti ábra:
Mivel a két részecske pontszerűnek tekinthető és a tengely az x tengellyel párhuzamos ezért azon nem foroghatnak csak az
y, valamint z tengelyen.

Jobb fenti ábra:
Mivel ott egy összetettebb részecske látható és nincs egy közös tengely így mind az x,y valamint z tengely szóba jöhet
forgástengely szempontjából.

Középső vastagított szöveg:
Az atomokat mivel itt pontszerűnek tekintjük őket forgásuktól eltekinthetünk. Ha viszont egy molekuláról beszélünk akkor
annak már a forgása is számottevő tényező.

A legalsó szöveg (ebben vagyok a legkevésbé biztos):
-A háromdimenziós haladó mozgásnak azért van három szabadsági foka mert három tengely van (x,y,z)?
-A forgómozgásnak a 2-3 szabadsági fokát mutatja be a két ábra ha jól értelmeztem.
-Ismételten mivel az egy atomos gázoknál a forgás tengely nem jön szóba, így csak a három dimenziós haladó mozgás
miatt van 3 szabadsági foka.
-Egy két atomos molekulának alapból megvan a 3D-s haladó mozgása miatti 3 szabadsági fok, amihez még hozzá jön a
két forgástengely miatti. Így lesz a kétatomos molekuláknál a szabadsági fok: f = 3 + 2 = 5.
-A komplexebb (n=atomok száma; n≥3) molekuláknál pedig (mint azt a jobb felső ábra is mutatja) a forgási tengelyekre
három lehetőség van (x,y,z), így azokból még 3 szabadsági fok hozzáadódik a 3D-shez így, ha n≥3 akkor f = 3 + 3 = 6.

Tehát, ha egy atomról beszélünk 3, ha egy kétatomos molekuláról akkor 5 ,ha egy 3 vagy több atomos molekuláról akkor pedig maximum 6 szabadsági fokuk lehet.
-Ezek alapján a szabadsági fokok száma 3 és 6 között lenne?

Ez kicsit hosszú lett így lehet hogy bele is kavarodtam valahol tehát ha valamit rosszul értelmeztem vagy írtam le akkor kérlek szóljatok és magyarázzátok le.
A válaszokat előre is köszönöm!



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bal fenti: foroghatnak az x tengely mentén, de attól még nem változik, mert az olyan, mintha nem forogna. (ezért lesz a forgásra vonatkozó szabadsági fok 2)

Középső: nem a forgásuktól tekintünk el, hanem attól, hogy önmagába forog vissza.

Egyébként jól értelmezed, csak nem sikerült jól fogalmaznod.

Lehet több vagy kevesebb a szabadsági fok, ez az egyszerűsített változat; rezgőmozgás is van, de ne menjünk bele, ha ennyit ír a könyv, akkor elég ennyi indulásnak.

Nem zavarodtál bele, ha az megvan, hogy egyatomosnál 3, kétatomosnál 5, többatomosnál általában 6, akkor megértetted a leírást (ellenpélda: a széndioxid ugyan háromatomos, de lineáris és szimmetrikus, szóval itt nem merítettük ki a szabadsági fok fogalmát, más tényezők is számítanak).
1