Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Főbb oszthatósági szabályok

Főoldal » Középiskola » Matematika
508
FŐBB OSZTHATÓSÁGI SZABÁLYOK

2In --> ha n utolsó számjegye:0,2,4,6 vagy 8
5In --> ha n utolsó számjegye: 0 vagy 5
4In --> ha n utolsó két számjegyéből alkotott szám osztható 4-gyel.
8In --> ha n utolsó három számjegyéből alkotott szám osztható 8-cal
3In --> ha n számjegyeinek összege osztható 3-mal
9In--> ha n számjegyeinek összege osztható 9-cel
11In--> ha n számjegyeit váltakozó előjellel összegezve 11-gyel osztható szám az eredmény.


Ezeknek mintájára oldja meg az alábbi feladatokat, de úgy, hogy a kérdéses betű helyére illesztett szám teljesüljön az alábbi szabályokra!!
2I13x0
9I141x
8I325x2
2I357x
3I145x
3I237x
5I94x
5I13x

Nem értem, valaki tud segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2I13x0: Ez azt jelenti, hogy a `bar(13x0)` szám osztható legyen kettővel. Ez mindig igaz, mert az utolsó számjegy (0) osztható kettővel. x = 0..9

9I141x: `bar(141x)` osztható legyen 9-cel: 1+4+1+x = 6+x osztható legyen 9-vel, tehát x = 3

8I325x2: `bar(325x2)` osztható legyen 8-cal: az utolsó három számjegyet nézzük: 5x2 mikor osztható 8-cal? x = 1,5,9

2I357x: `bar(357x)` osztható legyen 2-vel: x páros kell, hogy legyen, vagyis: 0, 2, 4, 6, 8

3I145x: `bar(145x)` osztható legyen 3-mal: 1+4+5+x = 10+x osztható legyen 3-mal: x = 2,5,8

3I237x: `bar(237x)` osztható legyen 3-mal: 2+3+7+x = 12+x osztható legyen 3-mal: x = 0,3,6,9

5I94x: `bar(94x)` osztható legyen 5-tel: x = 0,5

5I13x: `bar(13x)` osztható legyen 5-tel: x = 0,5
1

Ami megzavarhat a feladat leírásában az maga az oszthatóság jelölése lehet. Ez: `a|b` azt jelenti, hogy `a` osztója `b`-nek, vagyis `b` osztható `a`-val. Vagyis itt a kérdésedben ez: "2In" nem "2 el en", hanem `2|n`, vagyis konkrétan úgy kell felolvasni, hogy "2 osztója `n`-nek".

Ha pedig egy változó egy számon belüli számjegy, akkor azt úgy jelöljük, hogy egy vonalat húzunk a szám fölé, jelölve, hogy pontosan mi is alkotja a számot. Például ez: `bar(141x)` azt jelenti, hogy ez egy 4 jegyű szám, aminek a legkisebb helyi értéke az `x`, ami egy számjegy, vagyis az értéke csakis egész lehet 0-9-ig. Ez pedig: `141x` (vonal nélkül) azt jelenti, hogy 141-szer `x`, mintha egy egyenletet írnánk, amiből `x` akármilyen nem egész, negatív szám is lehet. Ezért kell ez a jelölés. Tehát a kérdésed valójában így szól:
`2|bar(13x0)`
`9|bar(141x)`
`8|bar(325x2)`
`2|bar(357x)`
`3|bar(145x)`
`3|bar(237x)`
`5|bar(94x)`
`5|bar(13x)`
Így talán már kissé szemléletesebb, hogy pontosan miről is van szó a feladatban. :)
Módosítva: 4 éve
3