Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nonán izomerek

273
Sziasztok!

Azt a feladatot kaptuk ötösért évelejére hogy rajzoljuk fel a nonán izomereket. Találtam listát az interneten, 35 darab van és le kell rajzolnom, de nem tudom, hogyan kell. Köszi, ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nonán, izomerek
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Elvetemült tanárok is akadnak még :D Nagyon helyes ;)

Azt azért tisztázzuk az elején, hogy nonán izomerekből nem 35, hanem 55 van; a 35 csak a konstitúciós izomer, az optikai izomereket is figyelembe vesszük, akkor hozzájön még pár.

Csillaggal jelöltem a királis szénatomot, így aztán ahol van egy csillag, ott lesz R- és S-izomer (enantiomerek); ahol két csillag van, ott négy izomer (diasztereomer); illetve van olyan két királis szénatomos, ahol csak három lehetőség van, az pedig R,S ; S,R és a mezo-alak. Így jön össze az 55 sztereoizomer. (Azt nem tudom, hogy ezekről volt-e szó, az külön fejezetet igényel)

A rajz alatt tehát ott van a név (reméljük jól sikerült elnevezni, a nevezéktan 5-6 évente változik, szóval az elmúlt 30 évben biztos elkerülte valamelyik a figyelmemet). A név mellett balról egy sorszám, ha a sztereoizomereket nem vesszük figyelembe; jobbról pedig kék szám, ha igen. Így jön össze a 35 és 55.

Kellemes rajzolgatást!
1