Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Nonán izomerek

85
Sziasztok!

Azt a feladatot kaptuk ötösért évelejére hogy rajzoljuk fel a nonán izomereket. Találtam listát az interneten, 35 darab van és le kell rajzolnom, de nem tudom, hogyan kell. Köszi, ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nonán, izomerek
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Elvetemült tanárok is akadnak még Nagyon helyes

Azt azért tisztázzuk az elején, hogy nonán izomerekből nem 35, hanem 55 van; a 35 csak a konstitúciós izomer, az optikai izomereket is figyelembe vesszük, akkor hozzájön még pár.

Csillaggal jelöltem a királis szénatomot, így aztán ahol van egy csillag, ott lesz R- és S-izomer (enantiomerek); ahol két csillag van, ott négy izomer (diasztereomer); illetve van olyan két királis szénatomos, ahol csak három lehetőség van, az pedig R,S ; S,R és a mezo-alak. Így jön össze az 55 sztereoizomer. (Azt nem tudom, hogy ezekről volt-e szó, az külön fejezetet igényel)

A rajz alatt tehát ott van a név (reméljük jól sikerült elnevezni, a nevezéktan 5-6 évente változik, szóval az elmúlt 30 évben biztos elkerülte valamelyik a figyelmemet). A név mellett balról egy sorszám, ha a sztereoizomereket nem vesszük figyelembe; jobbról pedig kék szám, ha igen. Így jön össze a 35 és 55.

Kellemes rajzolgatást!
1