Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segitsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Mivel AP = AB, ezért az ABP egyenlőszárú háromszög, a csúcsszöge 90-30 = 60°, az alapszögek `(180-60)/2` = 60°, tehát azt is megtudtuk, hogy a háromszög egyenlő oldalú. Tehát PB = AB = AP

b,

Az ADP háromszög is egyenlőszárú; ennek a háromszögnek az alapszögei `(180-30)/2` = 75°-osak.

Akkor pedig a DCP háromszögben a D és C csúcsnál levő szögek 90-75 = 15°-osak. Így tehát ugyanebben a háromszögben a P csúcsnál levő szög: `180-(2*15)` = 150°-os.
1