Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 12cm oldalu helyzetbe es a negyzrt kore irt korok hosszanak kulonbsege

Főoldal » Általános iskola » Matematika
403
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Igazából mivel egy négyzetről van szó, ezért elég szimmetrikus az egész feladat. Nevezzük a négyzet oldalát `a`-nak, a beleírt kör sugarát `r`-nek, a köré írt kör sugarát pedig `R`-nek.

Észrevehető, hogy `r = a/2`, `R` pedig a négyzet átlójának fele. Az átlót mondjuk nevezzük `e`-nek. Ez könnyen kiszámítható, mivel az átló két derékszögű `/_\\`-re osztja a négyzetet, ami méghozzá egy egyenlő szárú derékszögű háromszög, aminek az oldalai `a` és `e`. Erre a háromszögre felírható a Pitagorasz-tétel:
`e^2 = a^2 + a^2`
`e = sqrt(2*a^2)`
`e = a sqrt 2`
Tehát ha `a` az 12, akkor az átló az `12 sqrt 2`, vagyis `R = 6 sqrt 2`.

Vagyis a különbség: `R-r = 6 sqrt 2 - 6 ~~ 2,485`

Amúgy nem tudom mit jelent "egy körnek a hossza". Ha ez az átmérője akar lenni, akkor az előzőt be kell szorozni kettővel.

Na igen. Ha viszont a "kör hossza" a kerületet jelenti, akkor megint csak más a válasz...
`K_R-K_r = 2 pi R - 2 pi r = 2 pi (a/2 sqrt 2 - a/2) = pi a (sqrt 2 - 1) = 12 pi sqrt 2 - 12 pi ~~ 15,615`

Ezt mindenképpen jó volna tisztázni.

Szóval a kerület a kör hossza ezek szerint. Észben tartom.
Módosítva: 4 éve
2

Amennyiben a kerületek különbségére gondoltál (legalább is én így értelmeztem a kérdést) :
A végeredmény eggyel kevesebb. El üthettem egy számjegyet a számológépben
Módosítva: 4 éve
2