Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
490
Ez a feladat van a tankönyvben, szóról szóra:
Maximálisan mennyivel növekedhet meg annak a - 15⁰C hőmérsékletű égtáblának a térfogata amelynek mérete 6 m × 4 m × 0,2 m? (βj = 5,1 × 10^(-5)1/⁰C .)

Ezzel semmi baj, menne is, csak hogyha behelyettesítek mindent a:
ΔV = β × V₀ × ΔT képletbe, akkor:
⇒ ΔV = 4800 dm³ × 5,1 × 10^(-5)1/⁰C × 15⁰C
⇒ ΔV = 3,672 dm³, tehát ennyivel növekedhetne.
Csak a megoldás meg 11,02 dm³ a tankönyv szerint

A tankönyvben van még egy olyan összefüggés hogy β ≈ 3 × α.
Hogyha az eredményemet beszoroznám hárommal akkor megkapnám a 11,02 dm³ értéket.
Nyomtatási hiba lenne akkor a könyvben és α helyett β-t írtak?
Előre köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Igen, ha keresel a neten adatot, arra is `alpha`-ra van `5.07*10^(-5)` `1/(°C)`.
1

Azt még zárójelben hozzáteszem, hogy szilárd anyagoknak a lineáris, míg folyadékoknak a térfogati hőtágulási együtthatóját szokták megadni, az lehet támpont (nem mindig) egy ilyen jellegű feladatnál.
0