Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Paralelogrammás mértan feladat segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
454
Hali. Valaki tudna ebbe segíteni, mert egyáltalán nem értem. Állítólag valami olyan leckével kell megoldani, hogy háromszögek a paralelogrammában, de nem tudom hogyan. Előre is köszi a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, segítség, paralelogramma, mértan, Levezetéssel, Fealadat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogrammának van pár jellegzetessége. Például, hogy az átlói felezik egymást, de nem csak hogy egymást felezik, hanem magát a síkidomot is pont megfelezik! Mivel a paralelogramma szemközti oldalai párhuzamosak és egyenlő hosszúak, így tudjuk, hogy `AD` hossza egyenlő `BC` hosszával, amit mondjuk nevezhetünk `a` oldalnak. Valamint az `AB` és a `DC` oldalak hossza is azonos, ez legyen a `b` oldal. Ekkor az `AC` átló két háromszögre szeli a paralelogrammát, amiknek az összes oldala egyenlőek (`a`, `b` és `AC`), vagyis ez két ugyanakkora területű háromszög. És ez a másik átlóra is igaz. Amiből az következik, hogy a két átló 4 azonos részre osztja a síkidomot, vagyis:
a) `T_▱ = 4*18 = 72` `cm^2`

A `D` csúcs és az `AC` átló közti "távolság", már egy kissé cselesebb kérdés, mert az alapból az `ACD` háromszög `AC` oldalához tartozó magassággal lenne egyenlő. De elképzelhető az is, hogy ez a merőleges a paralelogrammán kívül esik, amikor is a csúcs és az átló közötti távolságot már nem ez a merőleges adná, hanem a paralelogramma rövidebbik oldala. De ez a feladat nehézségéhez képest túlságosan megkomplikálná a dolgokat, úgyhogy szerintem csak pongyolán van megfogalmazva és távolság helyett szerintem inkább erre a magasságra kíváncsiak, (magyarán az `AC` átló által meghatározott *egyenestől* számított távolság a kérdés inkább), ami közvetlenül adódik az `ACD` háromszög terület képletéből. Ugyanis ennek a háromszögnek ismerjük a területét (`2*18`, mert két ilyen negyed `/_\\`-ből áll, ami a ▱ területének a fele), illetve az `AC` hosszát, hiszen az a feladatból adott, viszont egy oldal és a hozzátartozó magasságból felírható a háromszög területe, tehát ebből csak a magasság nem ismert, amit felírt képletből megkaphatunk:
`2*18 = (cancel(12)_6*m_(AC))/cancel(2)_1`
`36 = 6*m_(AC)` `// :6`
`m_(AC) = 6`
b) vagyis a keresett távolság az 6 cm!

Mellesleg, nagyjából összvissz csakis ez a két adat számolható ki fixen, mert pusztán ennyi adat nem csupán egyetlen egy paralelogrammát határoz meg, hanem végtelen sokat. :)
Módosítva: 4 éve
4