Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
575
A következő kérdésre nem tudok rájönni hogy hogyan kéne megoldani:
A 30⁰-os lejtőn legalább mekkora sebességgel kell felfelé indítani egy 2 kg tömegű testet, hogy az a 4 m hosszú lejtő tetejéig feljusson, ha a lejtő és a test közötti súrlódás együtthatója 0,3?
Próbálkoztam már trigonometriai módszerrel is, de valószínűleg elszámolhattam valamit mivel a megoldás a könyv szerint v₀=7,8m/s
Előre is köszönöm a segítséget annak a megoldás módszerére rá tud vezetni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Egy rajz sokat segít.

Felírjuk az ébredő erőket ;)

`m*g*sinalpha+mu*m*g*cosalpha=m*a`

`a = g*sinalpha+mu*g*cosalpha` = `10*sin30+0.3*10*cos30` = 7,6 `m/s^2`

s = 4 m

`s=a/2*t^2` `rightarrow` `t=root()((2*s)/a)` = `root()((2*4)/7.6)` = 1,026 s

`v=a*t` = `7.6*1.026` = 7,798 `m/s`
3

A pontatlanság abból ered, hogy a g-t 10m/s²-nek vettem.
3


A függőleges erő a nehézségi erő, `F_("neh.")=m*g`, ez gondolom tiszta.

Aköré rajzolsz egy téglalapot úgy, hogy a függőleges erő a tégalalp átlója. Ekkor fel tudod írni a

lejtővel párhuzamos erőt, az lesz `F_("neh")*sinalpha` = `m*g*sinalpha`

és a lejtőre merőleges erőt, az pedig `F_("neh")*cosalpha` = `m*g*cosalpha`

a súrlódási erő pedig a felületre merőleges erő és a súrlódási együttható szorzata, azaz `F_s` = `mu*F_("neh.")*cosalpha` = `mu*m*g*cosalpha`

A súrlódási erő iránya ellentétes a mozgás irányával, azért mutat a lejtőn lefelé.

A lejtő irányú erő is lefelé mutat, azért, mert a nehézségi erőből származik.

Az eredő erő viszont a lejtőn felfelé, a mozgás irányába mutat. Így lesz az eredő erő a másik két erő összegével egyenlő.

Nem vagyok fizikus, de szabatosan és dióhéjban így.
2