Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
582
Elsőfokú egyenletre fellehet írni egy képletet ami megoldja az egyenletet, mint a másodfokú esetében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem. A másodfokúhoz azért kell képlet, mert kétféle módon szerepel benne az `x`, amiket nem lehet átalakítani úgy, hogy csak egyféle `x` legyen, bárhogy is alakítjuk. Egy elsőfokú egyenletben viszont pont hogy csak egyféle `x` van, így azt tudjuk addig alakítani, amíg olyan alakra nem hozzuk az egyenletet, hogy `x = C`, ahol `C` egy akármilyen szám. Ekkor nevezhetnénk ezt (talán így is nevezik) az elsőfokú egyenlet normál alakjának: `x - C = 0`. Láthatod a hasonlóságot egy másodfokúval. Szóval tulajdonképpen egy elsőfokú egyenlet esetében, azzal hogy megoldottuk, azzal valójában csak egy egységes formájú egyenletté alakítottuk, amiből éppenséggel pont adódik a megoldás is. A másodfokúnál is ez a helyzet, csak oda képlet kell. Egy képlet csakis egységes formájú dolgokra használható, tehát az elsőfokúnál is csak a normál alakra tudnánk gyártani képletet, de arra azért nem kell, mert abból közvetlenül adódik a megoldás.
Módosítva: 4 éve
1

Fel lehet. Ha a másodfokú egyenlet mintájára felírjuk a "nullára redukált" formát, akkor

az elsőfokú egyenlet általános alakja:

`ax+b=0`

Megoldás:

x = `-b/a`

Kb ennyi.
1