Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány

Főoldal » Általános iskola » Matematika
425
Mackó apó 4 évvel idősebb, mint Mackó anyó. Kettéjük életkorának összege 22 év. Hány éves Mackó anyó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen példákat egyenlettel, vagyis ismeretlenekkel felírni a legcélszerűbb. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ketten mennyi idősek, így elnevezhetnénk ezt a két kort egy egy ismeretlennek, de észrevehetjük, hogy kapcsolatban áll a kettő, így elég csak az egyiket elnevezni. Mondjuk:
`x`: Mackó anyó kora
Azért ezt választottam ismeretlennek, mert így a másik, Mackó apó kora `x+4` lesz, vagyis nincs benne mínusz, ezért így könnyebb lesz számolni. Tehát ha Mackó anyó kora `x`, akkor Mackó apó kora `x+4`. Tehát:
`x + x+4 = 22`
Kaptunk egy egyenletet amiatt, hogy tudjuk, hogy ennek a két dolognak az összege 22. Ebből már ki tudjuk fejezni `x`-et:
`2x+4 = 22` `// -4`
`2x = 18` `// :2`
`x = 9`
Vagyis Mackó anyó 9 éves, Mackó apó pedig 13. :)
Módosítva: 4 éve
1