Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Távolság felosztás képlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Sziasztok,

Pl. 163cm a teljes távolság. (kör alak)
Ezt szeretném egyenlően felosztani x méretű szeletekre, de úgy, hogy minden szelet között található 2mm hézag.

Lenne erre egy képeket, hogy azonosan fel lehessen osztani ? Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A leírásod alapján a kör kerülete 163 cm (akkor legyen 1630 mm-ben).
Ha x mm-es szeletekre szeretnéd osztani, akkor x+2 mm-t kell venni. Legyen y darab szelet.

Ekkor

`y=1630/(x+2)`

Tehát egy-két példával:

Ha 8 mm-es szeleteket szeretnél, akkor

`y=1630/(8+2)` = 163 db szelet lesz.

Ha 3 mm-es szeleteket szeretnél, akkor

`y=1630/(3+2)` = 326 db szelet lesz.

Érdemes olyan méretet választani, ami a teljes méret osztója, hogy egészre jöjjön ki. Ha tudsz mm-t mérni, akkor

`1630=2*5*163`

1630 osztói: 2,5,10,163,326,815.

A nevezőben ilyen értékek legyenek, vagyis kettővel kevesebbek x helyére, mint az osztó:

(0 nem jöhet szóba), 3, 8, 161, 813.

Így négy lehetőséged marad, amit mm-es pontossággal fel tudsz osztani.

- Ha kör alakú a síkidom (pl egy lemez), akkor tudod felezni (átmérő), harmadolni (ha körző van, akkor egyszerű, ha nincs ekkora, akkor egy madzaggal felveszed a kör sugara távolságot, hatszor tudod rámérni a körre). Negyedelni is tudod egyszerűen (az átmérőre merőleges átmérővel). Hatodolni, ahogy a harmadolásnál. Mindent tudsz felezi, tehát ezen osztások 2,4,8, stb-szereseit tudod mérni.

Ha fel van osztva a lemez, akkor mindegyiknek ugyanarról a részéről 2 mm-t visszaveszel.
Módosítva: 4 éve
1