Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
603
Hali! Valaki tudna segíteni ebbe a feladatba, mert nagyon nem értem. Előre is köszi.
1.
(a) 14x+15x+...+42x=812
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, segítség, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Nem is véletlen, hiszen kissé trükkös a feladat!

Először is baloldalról ki tudunk emelni `x`-et:
`x*(14+15+16+...+42) = 812`
Ez leegyszerűsíti a dolgokat, ugyanis a zárójelben már csak egymás melletti számok összege van 14-től 42-ig. Ettől nem kell annyira megijedni, mivel van egy egyszerű képlet ilyen összegekre:
`d/2*(a+f)`,
ahol `a` az alsó szám (14), `f` a felső szám (42), `d` pedig a darabszám, vagyis hogy mennyi számot összegzünk, ami belátható, hogy `f-a+1`. Ezt behelyettesítve kapjuk, hogy
`a + (a+1) + (a+2) + ... + (f-1) + f = (f-a+1)/2*(a+f)`
Hogy ez a képlet miből is adódik arról a csatolt képem szolgál egy kis szemléltetéssel. A képen egy ugyanilyen példa van, csak ott az alsó szám 20, a felső pedig 27. A csel ott van, hogy ezek a számok párba állíthatóak, amiknek az összegük mindnek ugyanannyi(!) ( `a+f` ), és pont annyi pár van, amennyi a két szám közti darabszám fele ( `d/2` ).

Visszatérve a feladatunkra, használva ezt a képletet a következőt kapjuk:
`x*[(42-14+1)/2*(14+42)] = 812`
Így mindjárt egyszerűbb a dolgunk. Már csak egyszerűsítenünk kell és meg is vagyunk:
`x*(29/cancel(2)_1*cancel(56)_28) = 812`
`29*28*x = 812 // :28`
`29x = 29 // :29`
`x = 1`
Módosítva: 4 éve
1

∑X = 812
812x = 812
x = 1

Kicsit egyszerűbben.
0

Azt azért be kell látni, hogy nem olyan egyszerű az élet, hogy szumma iksz egyenlő nyolcszáztizenkettő. Ebből egy hetedik osztályos nem biztos, hogy érti a megoldást.

Lehet részletes magyarázatot adni, persze csak mértékkel, például a lentebbi gyenge savas feladatoknál sem kezdjük magyarázni, hogy mik a savak, bázisok.

De a feladatot Epyxoid részletesen leírta, teljesen érthetően. Ami valakinek egyértelmű, az lehet hogy másnak nem. Azt pedig nem írhatjuk válasznak, hogy: Hát még ezt sem, tudod? x = 1.

Excelre meg felesleges hivatkozni; se dolgozat, se érettségi közben nem hiszem, hogy lehet használni. Akkor már használjunk egyenletmegoldó alkalmazást, lefotózod és kiírja az eredményt részletes megoldással (mellesleg az is bukta, a fiam mutatta, hogy van ilyen; először írtam egy egyszerűt, sikeresen megoldotta, a másodikkal már nem boldogult, még van mit fejleszteni).

Vagy ennél a feladatnál lehet mesélni, hogy hogy volt, hogy nem, élt egyszer a kis Gauss, akinek a tanítója feladta kétszáz évvel ezelőtt, hogy adják össze a számokat 1-től 100-ig. A kis Gauss fél perc múlva közölte az eredményt, hogy 5050; a tanító meg csodálkozott, itt fejtette ki, hogy összeadja az elsőt és az utolsót (1+100), utána a másodikat és az utolsó előttit (2+99). Az összegek mindig ugyanazok, halad befelé és eljut a közepéig, akkor az utolsó összeg 50+51, tehát a 101 50-szer szerepel és mivel szorozni már akkor is tudtak, így jött ki az 5050. Ha ugyanezt alkalmazod a fenti példánál, akkor 14-től 42-ig kell összeadnod a számokat. Ez a számtani sorozatok összegének ismerete nélkül is sikerül, amit lehet, hogy még általános iskolában nem tanítanak. Nem kell se excel, se számológép (esetleg a szorzáshoz, ha nincs kedved papírod szorozni).

14+42 = 56 , ezek lesznek az összegek

A közepe az `(14+42)/2` = 28, de akkor a 28 kétszer szerepelne. 14-28-ig 14-szer van az 56 + 28 egyszer. Tehát `14*56+28` = 812 meglepő módon.

De olyan, hogy szumma iksz, nem célravezető. Értjük, hogy összeadod az x-eket (ez se hangzik túl szépen, inkább az x együtthatóit vagy szorzóit adjuk össze).

Erről mindig a rendőrvicc jut eszembe (senki se vegye magára, ha rendőr). Szóval vizsgáznak, bemegy az első.

Vizsgáztató: - Olvassa a kérdést!
Vizsgázó: - Hatodik Lenin (leírva V.I. Lenin)
- Még a kérdést sem érti, menjen innen!
Következő:
- Olvassa fel a kérdést.
- Ív Béla (IV. Béla)
- Takarodjon!
Jön a harmadik.
- Olvassa kérem!
- Marx.
- Na végre valaki, aki fel tudja olvasni a kérdést. Kezdjen hozzá!
- Először is kiemelem x-et...

Na, ennyi off után, szerintem legyünk kedvesebbek egymással, felesleges vitaestet nyitni. Legfeljebb unaloműzésként, ha már úgyis vége a tanévnek. De csak diszkréten ;)
3