Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások!

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
Hányszorosra kell hígítani az 1,5 pH - jú HIO4 oldatot , hogy pH - ja 2 ,0 legyen ? Hányszorosra nő a disszociációfok ? ( Ks = 2,3*10-12 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ilyen kis egyensúlyi állandóból igen nehézkes lenne ilyen kis pH-jú oldatokat készíteni. Maradjunk annyiban, hogy a perjódsav egy középerős sav, `K_s` = `2.3*10^(-2)`.

`HIO_4` `Leftrightarrow` `H^+` + `IO_4^-`

`K_s` = `([H^+]*[IO_4^-])/([HIO_4])`

1.

pH = 1.5 `rightarrow` `[H^+]_1` = `10^(-1.5)` `(mol)/(dm^3)` = `[IO_4^-]`

`[HIO_4]` = `c_1-[H^+]_1`

`2.3*10^(-2)=(10^(-1.5))^2/(c_1-10^(-1.5))`

`c_1` = `(10^(-3)+2.3*10^(-2)*10^(-1.5))/(2.3*10^(-2))` = 0,0751 `(mol)/(dm^3)`

2. Ugyanígy a hígított oldatra:

pH = 2 `rightarrow` `[H^+]_2` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)` = `[IO_4^-]`

`2.3*10^(-2)=(10^(-2))^2/(c_2-10^(-2))`

`c_2` = `(10^(-4)+2.3*10^(-2)*10^(-2))/(2.3*10^(-2))` = 0,0143 `(mol)/(dm^3)`

A hígítás mértéke:

`c_1/c_2` = `0.0751/0.0143` `approx` 5,25-szörös.

A disszociációfokok:

`alpha_1` = `[H^+]_1/c_1` = `10^(-1.5)/0.0751` = 0,421

`alpha_2` = `[H^+]_2/c_2` = `10^(-2)/0.0143` = 0,7

`alpha_2/alpha_1` = `0.7/0.421` = 1,66-szorosára nő a disszociációfok.
1