Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Atom megtalálása protonszámból és anyagmennyiségből

Főoldal » Középiskola » Kémia
1543
Melyik az az atom, amelynek 5,00 móljában összesen 1,74 · 10^26 db proton és elektron van?

Sziasztok! Köszönöm, ha segítetek, már próbáltam különböző feladatoknak utána nézni amik hasonlóak, de nem értem hogyan kéne megoldani. Ami hasonló feladatot is találtam, csak a választ adta meg, de azt nem, hogyan kéne megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol anyagban van `6*10^(23)` db atom. Legyen az atom rendszáma Z. Ekkor

1 mol anyagban van `Z*6*10^(23)` db proton és ugyanennyi elektron.

5 mol anyagban a protonok és elektronok száma összesen:

`5*2*Z*6*10^(23)` = `1.74*10^(26)`

`6*10^(24)*Z` = `174*10^(24)`

`Z=174/6` = 29 , ez a protonszám, azaz a rendszám, már csak a periódusos rendszert kell megnézned, hogy melyik elemről (atomról) van szó (réz).
1