Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gyakorlás

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
Szerkesszen háromszöget, ha a= 4 cm, b= 6 cm, c= 8 cm. Felezze meg az oldalakat, a felezőpontokat jelölje! A külső szögeket rajzolja meg!.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hát nem tudom, hogy valakinek van-e erre valamilyen látványos módja, amivel szemléltetni tudná ezt. Ha van, akkor remélem szán rá időt. Egy elég egyszerű feladatról van szó szerintem. Én viszont csak a feladat megoldásának menetét írom csak le, lépésről lépésre.

Ha van egy körződ, vonalzód, ceruzád és egy lapod, akkor annyit kell csinálni, hogy bejelölsz a lapon egy pontot jól láthatóan. A körzőt kinyitod 4 centire a vonalzó segítségével. A bejelölt pontból húzol egy kis körívet valamelyik irányba, de röviden.
Majd azon az íven választasz egy pontot, amit bejelölsz ugyanúgy. Aztán 6 centire nyitod ki a körzőt. Az újonnan választott pontból megint rajzolsz egy körívet, de most nagyobbat, mert nem egyértelmű pontosan hova is kéne. Arrafelé húzd, ahol tudod, hogy lesz majd a harmadik csúcs körülbelül. Ez két helyen is lehet az adott körülmények miatt, de mindegy hol lesz (akár egy teljes kört is húzhatsz).
Majd kinyitod a körzőt, ezúttal 8 centire és a legelső pontból, amit bejelöltél húzol egy ívet úgy, hogy az metssze az előző körívet. Két ilyen pont lehet, ebből kell egyet választani. Ha ez megvan, akkor akár ezt is bejelölheted, majd a bejelölt pontokat összekötöd vonalzóval. Így előállt a feladatban meghatározott háromszög.

Az oldalfelezőket úgy kapod meg, ha minden oldalra elvégzed a következőt: kinyitod tetszőlegesen a körzőt, habár az aktuális oldal felénél azért nagyobbra. Majd az oldal egyik csúcsából húzol egy körívet az oldal egyik, ill. másik oldalán úgy, hogy ezek az ívek nagyjából középen legyenek. Akár egy teljes félkörívet is húzhatsz a másik csúcs irányába. Majd ugyanezen körző távolsággal (!) a másik csúcsból is megcsinálod ugyanezt. Ahol a két csúcsból húzott ívek metszik egymást, abból a két pontból, vonalzó segítségével be tudod jelölni az oldalfelezőt úgy, hogy a vonalzót a két metszéspontra illeszted (ez egyébként az oldalfelező merőleges), és így a vonalzó pontosan egy ponton metszi az adott oldalt: az lesz a felezőpont! Ha ezt megcsinálod mind a 3 oldalra, akkor ezek is megvannak.

Végül, a "külső szögeket megrajzolni" nem egészen tudom, hogy mit jelent. Ha megvan a háromszög, akkor mindegyik külső szög adott a háromszög oldalainak köszönhetően. Megrajzolni nem tudom mit kell rajtuk. Én maximum annyit tennék, hogy minden csúcsból húznék a fél centire nyitott körzővel egy egy ívet oldaltól oldalig, de úgy, hogy ezek az ívek a háromszögön kívül legyenek! Ennél többet én se tudnék ezzel kezdeni. Ennyi lenne a feladat megoldása. :)
Módosítva: 4 éve
0

Ha nagyon látványosat szeretnél, akkor videót érdemes csinálni; ez egy kevésbé, de látványos lehetőség.
1