Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások!

Főoldal » Középiskola » Kémia
831
10,00 cm³ pH = 1,000 - es sósavhoz olyan sósavat öntöttünk , amelyiknek a pH - ja 2,000 . A keletkezett oldatot ezután kétszeresére hígítottuk és megmértük a pH - ját : 2,229 - nek adódott . Mekkora térfogatú 2,00 - es pH jú sósavhoz öntöttük az 1,000 - es pH - jú oldatot ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Van egyszer 10 `cm^3` 1-es pH-jú oldatunk, ebben a hidrogénion mennyisége:

`10/1000*0.1` = `10^(-3)` mol

Van aztán x `cm^3` 2-es pH-jú oldatunk, ebben a hidrogénion mennyisége:

`x/1000*0.01` = `10^(-5)*x` mol

Összeöntés után:

10+x `cm^3` oldatban lesz `10^(-4)+10^(-5)*x` mol hidrogénion;

kétszeresére hígítjuk, akkor

`2*(10+x)` `cm^3` oldatban lesz `10^(-4)+10^(-5)*x` mol hidrogénion; ugyanakkor

1000 `cm^3` oldatban van `10^(-2.229)` = `5.9*10^(-3)` mol hidrogénion

`(2*(10+x))/1000=(10^(-3)+10^(-5)*x)/(5.9*10^(-3))`

Megoldod x-re:

x = 490 `cm^3` oldathoz öntöttük hozzá.
1