Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csak egy kérdés

422
Lehet hogy hülyeség de mért van melegebb a tetőterekben,mint a földszintem hogy ha a hegyekben hidegebb van,mint lejjebb
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Egyéb

Válaszok

2
Azért, mert kazah, mint varázsló elátkozta a hegyeket, ezért észlelhető ott magasabban éghajlati anomália. ;)
0

Nem hülyeség.

A tetőtér egy zárt tér, nincs légmozgás, a közvetlen napsugárzástól felmelegszik. A lakás felett van a tető, mint hőzáró réteg és a falak, amik vastagabbak, mint a tetőszerkezet. Éjszaka viszont hidegebb van (egy szigeteletlen padláson), ifjú koromban nyáron ott aludtam, mert elviselhetőbb volt az éjszaka a padláson az alvás (mondjuk egy villámos-dörgős éjszaka nem egy leányálom, ha csak a fél centis pala van feletted).

Ha csak konkrétan a hegyeket és az alacsonyabb tengerszint feletti magasságú felszínt hasonlítjuk össze, akkor leginkább a légnyomás csökkenésével magyarázható. Csökken a nyomás, csökken a hőmérséklet, nem tudom hányadik osztályos vagy (a 14 év alapján 7-8.), hogy hivatkozhatok-e a gáztörvényre (az még talán nem volt) vagy magára a légnyomásra (de arról már biztosan volt szó).

A levegőt nem a Nap sugárzásból eredő hő melegíti fel, hanem a Föld felszínéről visszaverődő hő. A magasság abból a szempontból lényegtelen, hogy közelebb van a Naphoz, hiszen 150 millió kilométeres távolsághoz képest az a párszáz vagy max. párezer méter elenyésző. A levegő viszont rossz hővezető (ezért vannak gyakran dupla ablaküvegek, hogy jobban szigeteljenek), tehát a légmozgás is segít a hőmérséklet alakulásán. A probléma tehát összetett, földrajzi és fizikai vonatkozása is van. Ez persze csak az egyszerűsített magyarázat.

Visszatérve az alapkérdésre: a légnyomás (hegyek-völgyek) és a kis-nagy térfogatok (tető-földszint és hegyek-nem hegyek összehasonlítása).
1