Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy négyzetes oszlop alapéle 5 cm-rel rövidebb az oldalélénél. Mekkora a négyzetes oszlop térfogata, ha a felszíne 250 cm2?

Főoldal » Középiskola » Matematika
637
Leírom ameddig eljutottam, bár valószínűnek találom hogy az se jó amit eddig csináltam
A=250cm2
A=2T+P
Palást területét megkapom ha egy oldallap területét kiszámolom és beszorzom néggyel: T=ab
T=axa-5
T=a(1-5) na és itt elakadtam mert egy nem tűnik jónak hogy T=a-4
nem vagyok jó matekból kérlek vezesd le a feladatot, írd oda mit mért csinálsz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen az alapél x cm, az oldalél x+5 cm.

A felszín:

A = `2x^2+4*x*(x+5)` = 250 `cm^2`

`6x^2+20x-250=0`

`x_(1,2)=(-20pmroot()(20^2+4*6*250))/(2*6)` = `(-20pm80)/12`

A negatív gyököt nem nézzük.

x = `(80-20)/12` = 5 cm

A térfogat:

V = `x^2*(x+5)` = `5^2*(5+5)` = 250 `cm^3`
2

Jól indultál el. Ha `a`-nak nevezzük el az oldalélt, akkor az alapél `a-5`.

A felszín az valóban `A = 2T + P`. Ebből a `P`, a palást egyik oldallapja, nem pedig a `T` egyenlő `a*(a-5)` (oldalél x alapél).
Szóval `P = 4*[a*(a-5)]`, vagyis 4 ilyen oldallap, amiből nem tudsz `a`-t kiemelni, mert az már ki van emelve, hiszen azzal szorozzuk a zárójeles tagot (te le is felejtetted a zárójelet).

Az alap területe pedig `T = (a-5)*(a-5)`. Ebből láthatjuk, hogy miért praktikusabb az alapélt elnevezni valahogy, és akkor az oldalél az "alapél + 5", mert akkor `T` csupán az a valami négyzete lenne, nem pedig egy ilyen "összetett" összefüggés.

Ezek után jött volna, hogy `A = 2T + P = 2*[(a-5)*(a-5)] + 4*[a*(a-5)] = 250` és így tovább, pontosan úgy, ahogy kazah csinálta. Itt egy kicsit más egyenlet jönne ki az eltérő elnevezés miatt, de ugyanahhoz a megoldáshoz jutnánk.

Remélem így már valamivel érthetőbb. :)
Módosítva: 4 éve
2