Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi kondenzátor kell?

Főoldal » Középiskola » Fizika
539
U=50V Q=2,5mC, C=10^-8 C
Mennyi sorosan kapcsolt kondenzátor kell, hogy összesen ekkora töltést vegyenek fel?
A kulcs szerint 5, nekem 5000 jött ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Biztos, hogy a megadott értékekkel számoltál? Mert az "m" az jelenthet egyaránt mikrot és millit is és a kettő között egy ezres nagyságrendű eltérés van.
1

Én ott kezdeném a dolgot, hogy nem lehet a töltésnek és a kapacitásnak is ugyanaz a mértékegysége. A töltésmennyiségnek C (coulomb), a kapacitásnak F (farad) a mértékegysége.
Ezek szerint a feladatban megadott kondenzátor C = 10-8 F = 10 nF

Ezek után kiszámolhatjuk ez a kondenzátor mennyi töltést képes felvenni:
QC = C∙U = 10∙50 = 500 nC = 0,5 μC

Majd azt is kiszámolhatjuk, hogy mekkora kapacitású kondenzátor venne fel ennyi töltést.
CE = Q/U = 2,5/50 = 0,05 mF = 50 μF

Most már csak annyit kell tudni, hogy mi történik soros, ill. párhuzamos kapcsoláskor. Amennyire én tudom, azonos kondenzátorok soros kapcsolásakor az eredő kapacitás csökken, azaz a töltésfelvétel is. Párhuzamos kapcsolásban pedig nő, és a töltések is összeadódnak. Mivel itt a kívánt töltés és a kapacitás is nagyobb, mint egy kondenzátor felvétele, kapacitása, így szerintem ez csak párhuzamos kapcsolással érhető el, sorosan semmiképp.

Mindenesetre, ha feltesszük párhuzamos kapcsolás a kérdés (vagy valamit én tudok rosszul), akkor Q/QC = CE/C = 2500/0,5 = 50 000/10 = 5000, úgyhogy valószínűleg a kívánt töltés inkább 2,5 μC és nem 2,5 mC.
1