Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Mennyi kondenzátor kell?

56
U=50V Q=2,5mC, C=10^-8 C
Mennyi sorosan kapcsolt kondenzátor kell, hogy összesen ekkora töltést vegyenek fel?
A kulcs szerint 5, nekem 5000 jött ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Biztos, hogy a megadott értékekkel számoltál? Mert az "m" az jelenthet egyaránt mikrot és millit is és a kettő között egy ezres nagyságrendű eltérés van.
1

Én ott kezdeném a dolgot, hogy nem lehet a töltésnek és a kapacitásnak is ugyanaz a mértékegysége. A töltésmennyiségnek C (coulomb), a kapacitásnak F (farad) a mértékegysége.
Ezek szerint a feladatban megadott kondenzátor C = 10-8 F = 10 nF

Ezek után kiszámolhatjuk ez a kondenzátor mennyi töltést képes felvenni:
QC = C∙U = 10∙50 = 500 nC = 0,5 μC

Majd azt is kiszámolhatjuk, hogy mekkora kapacitású kondenzátor venne fel ennyi töltést.
CE = Q/U = 2,5/50 = 0,05 mF = 50 μF

Most már csak annyit kell tudni, hogy mi történik soros, ill. párhuzamos kapcsoláskor. Amennyire én tudom, azonos kondenzátorok soros kapcsolásakor az eredő kapacitás csökken, azaz a töltésfelvétel is. Párhuzamos kapcsolásban pedig nő, és a töltések is összeadódnak. Mivel itt a kívánt töltés és a kapacitás is nagyobb, mint egy kondenzátor felvétele, kapacitása, így szerintem ez csak párhuzamos kapcsolással érhető el, sorosan semmiképp.

Mindenesetre, ha feltesszük párhuzamos kapcsolás a kérdés (vagy valamit én tudok rosszul), akkor Q/QC = CE/C = 2500/0,5 = 50 000/10 = 5000, úgyhogy valószínűleg a kívánt töltés inkább 2,5 μC és nem 2,5 mC.
1