Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Saverősség- kémia

62
Hogy lehet, hogy a HCl erősebb sav, mint a H2SO4?
(A savállandók alapján, ráadásul nem is elenyésző, hanem ha jól emlékszem 5 nagyságrend a különbség).
Illetve a HNO3 savűllandója vajon miért nem található meg sem a sárga, sem a fehér függvénytáblázatban? A fehérben a salétromossav bezzeg benne van.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Hiszen a sósav leadja az összes hidrogénjét. Míg a kénsav csak az elsőtől válik meg szívesen, míg a másodiktól már kevésbé annyira akar.
1

A savi erősség és a maró vagy oxidáló hatás között kell különbséget tennünk. A savi erősség egy jól meghatározott, számszerűen leírható, a disszociációs állandóval jellemezhető. Itt találsz egy táblázatot: https://depts.washington.edu/eooptic/links/acidstrength.html

Olyan, hogy teljes mértékben disszociál, valójában nincs, mindegyik savat (vagy bázist) jellemezni lehet a disszociációs állandóval, még a szupersavakat is. A kénsav is erős sav, az első lépcsőben vizsgált `H_2SO_4` / `HSO_4^-` rendszer pK-ja erre utal.

Erős savakat nem mindig tüntetik fel a táblázatokban, hiszen azokat úgy tekintjük, hogy teljes mértékben disszociálnak ionjaikra, tehát ott a molekula forma gyakorlatilag nincs jelen (Jelen van, de sokkal kisebb mennyiségben, mint az ionok, és ha reakció van, akkor az egyensúly eltolódása miatt tovább disszociál). Azt, hogy miért nincs benne a salétromsav a függvénytáblázatban, azt sajnos nem tudom, de egyébként a többi erős sav szerepel benne?

A salétromossav gyenge/középerős sav, azért van feltüntetve táblázatokban. Az erős sav/nem erős sav, nos valahol meg kellett húzni a határt, ez kb `pK_A` `approx` -1,8, ha ennél kisebb, akkor erős sav. Kb 3 nagyságrend van a két említett sav között, a savi erősséget a kénsav esetén itt az első disszociációs lépésnél vesszük figyelembe. A salétromsav ekörül mozog, mondható határesetnek, de az erős savak közé soroljuk.

Tehát az alapvető probléma az hogy a sósavat gondolnánk gyenge anyagnak, pedig a gyomrunk is tartalmazza, nem is annyira híg állapotban (na jó, annyira nem is tömény). Ugyanakkor a gyengébb sav, a kénsav, amiről tudjuk, hogy ha cseppen a bőrre, akkor csúnya dolgokat tud művelni, a salétromsav is igen csúnya barna foltot hagy maga után a bőrön. Azonban a kénsavról tudjuk, hogy egyrészt oxidálószer, másrészt vízelvonószer; a salétromsav pedig nitrál amit ér, elég kellemetlen.

A disszociációs állandót is kezeljük diszkréten, attól, hogy állandónak tekintjük, nem minden esetben igaz. Tömény oldatokra nem pont annyi, ugyanúgy, mint ahogy a pH-t sem mindig a koncentrációra vonatkoztatjuk.

A saverősség egyébként egy mérhető mennyiség, tehát méréssel meghatározható.

Azért ennyire nem egyértelmű ez a savi erősség kérdés, mondok egy példát:

HCl ipari előállítása:

2 `NaCl` + `H_2SO_4` `rightarrow` `Na_2SO_4` + 2 `HCl`

Azt tanultuk, hogy az erősebb sav a gyengébb savat sójából felszabadítja. Akkor hogy is van ez, ki az erősebb és ki a gyengébb?

Azt azért figyelembe kell venni, hogy egy reakciónak nemcsak kinetikai, hanem termodinamikai feltétele is van, az előállítás úgy zajlik, hogy a szilárd konyhasót kénsavval melegítjük; ugyanakkor, mivel itt nincs víz jelen (vagy csak nagyon kevés), ionok viszont vannak dögivel, aki találkozik és tud keletkezni, az keletkezik is. A nátrium-szulfát mint szilárd anyag képződik melléktermékként a reakcióban, hidrogén- és kloridionok rá vannak kényszerítve, hogy ha találkoznak, akkor legyen is belőlük HCl.

A savi erősségről sok hasznos információt találsz, ha ez a téma érdekel. Magyar vonatkozásban Oláh György Nobel-díjas vegyészt érdemes említeni, a karbokationokkal és ehhez a témához kapcsolódóan a szupersavakról, mágikus savakról.
1