Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány primitív egységgyök lesz cos 312'+i sin 312

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
868
hány primitív egységgyök lesz cos 312'+i sin 312
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A kérdés úgy szól, hogy hányadik. Lássuk!

A komplex számok úgy viselkednek, mint egy vektor a komplex számsíkon, így értelmezhető a hosszuk/abszolút értékük és bezárt szögük a valós számok pozitív irányú tengelyével. Ezen felül a komplex egységgyököknek vannak bizonyos szabályosságaik ilyen téren. Név szerint, hogy a hosszuk 1, a szögük pedig a teljesszög valamilyen egyenlő elosztásából adódik, és ez adja az egységgyökök rendjét is. Pl. a 9-ed rendű egységgyökök 9 egyenlő részre osztják a teljesszöget, pontosan úgy mint egy szabályos sokszög csúcsai.

Ezek után az a kérdés, hogy ahhoz, hogy 312°-ot kapjunk, ahhoz vajon hány részre kell felosztani a teljesszöget? Azaz meg kell nézni, hogy 312 az hányad része 360-nak, vagyis a teljesszögnek. Ehhez egyszerűsítsük a következő törtet:
312/360 = 156/180 = 78/90 = 39/45 = 13/15
Ez azt jelenti, hogy ha a 360-at, a teljesszöget 15 egyenlő részre osztjuk, akkor a 13-ik "szelethez" tartozó szög az 13/15-öd lesz, ami fokban 312° és mi pontosan ezt kerestük, ugyanis ha 15 részre kell osztani a teljesszöget, akkor az 15 ilyen számot ad, azaz a kérdésben szereplő szám egy 15-ödrendű egységgyök.
Módosítva: 4 éve
0