Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások!

Főoldal » Középiskola » Kémia
628
Hogy kell kiszámolni, hogy 9 gramm ammónium ionba mennyi az elektronok száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Indulj el az ammóniától. Az ammóniában van egy nitrogénatom és három hidrogénatom. A nitrogénatomban van 7 proton, a hidrogénatomban van 3 proton, ez tehát 7+3 = 10 proton. Az ammónia semleges molekula, ezért abban 10 elektron van.

Az ammóniumion úgy keletkezik az ammóniából, hogy felvesz egy protont (hidrogéniont). Az ammóniumionban tehát lesz 11 proton és 10 elektron.

1 mol ammóniumion tömege 1 N + 4 H `rightarrow` 14 + 4 = 18 g. Nekünk tehát van `9/18` = 0,5 mol ammóniumionunk.

1 mol ammóniumion az `6*10^(23)` db ammóniumion, ebben van `10*6*10^(23)` = `6*10^(24)` db elektron.

0,5 mol ammóniumionban van a fele, vagyis `3*10^(24)` db elektron.
Módosítva: 4 éve
1