Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki? :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
8 érmét feldobva, mennyi a valószínűsége hogy 2-vel több írást kapunk mint fejet ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Akkor számoljuk össze, csak lesz valami ráció...

256-ig megvagyunk, ennyiféle dobás van.

0 fej és 0 írás az 1-1 eset.

1 fej, 1 írás 8-8 eset.

2 fej vagy 2 írás: 1. helyre kerül és még 6 helyre, 2. helyre és még 5 3. és még 4, stb: 6+5+4+3+2+1 = 21-21 lehetőség.

a kérdés a 3 fej és 5 írás, ami ugyanannyi, mint az 5 fej, 3 írás.

4 fej 4 írás az éppen a fele, vagyis 128 lehetőség.

Lett tehát: `2*(1+8+21+x)+128=256`

x = `(256-128)/2-30` = 34

`34/256` = 0,133 (13,3 %).

Talán. De én a valószínűséget nem annyira nézem sokba, mert szerintem 50 %: vagy igen, vagy nem. ;)
0

8 érmét feldobva, mennyi a valószínűsége hogy 5 írást és 3 fejet kapunk.

Összes eset: 2^8 = 256

Kedvező eset: 8 alatt az 5, ami 56.

56/256 = 0,21875 = 21,875%
1