Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki? :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
640
Egy dobozban 5 kék, 5 piros és 5 sárga golyó van. Visszatevés nélkül húzunk 4 golyót. Mi a valsége, hogy rendre 2,1,1 kék, piros és sárga golyót kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első húzáskor 5 kék van és 15 golyó összesen, tehát, hogy kéket húzunk elsőnek:
kedvező/összes = 5/15
Második húzáskor már csak 4 kék van jobb esetben, ill. 14 golyó, tehát hogy kéket húzunk másodiknak:
kedvező/összes = 4/14
Harmadik húzáskor 5 piros van, ill. 13 golyó összesen, tehát, hogy harmadikra pirosat húzzunk:
kedvező/összes = 5/13
Végül pedig 5 sárga golyó van, ill. 12 golyó összesen, tehát hogy sárgát húzzunk utolsónak:
kedvező/összes = 5/12
Hogy mennyi esély van arra, hogy mind a 4 húzás bekövetkezzen, arra a 4 esély szorzata adja meg a választ, azaz
5/154/145/135/12 = 5∙4∙5∙5 / 15∙14∙13∙12 = 500/32760 = 1,526 %
Szerintem ez lehet a megoldás, de könnyen lehet, hogy tévedek!
0