Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki? :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Valamely alkatrész gyártásával egy üzemben négy gép foglalkozik. A gépek rendre 567, 762, 196 és 475 darab alkatrészt gyártanak naponta. Az egyes gépeknél a selejtgyártás aránya rendre 10, 5, 10 illetve 14 százalék. A kész alkatrészeket egy helyen gyűjtik. A gépek egy napi termeléséből kiveszünk egy alkatrészt, megvizsgáljuk, és jónak találjuk. Mennyi annak a valószínűsége, hogy azt a 3. gép gyártotta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Oké, szerencsére ez nem tűnik olyan nehéznek.

Először számoljuk ki azt, hogy a 3-as gép mennyi nem selejtes alkatrészt gyárt egy nap:
196∙(1 - 0,10) = 176,4
Ezek után, egy nap összesen 567 + 762 + 196 + 475 azaz 2000 alkatrész készül.
Mennyi annak az esélye, hogy az összesből pont a 3. gép által készült az alkatrész és az nem selejtes?
kedvező/összes = 176,4/2000 = 8,82 %
Módosítva: 4 éve
0