Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Segítene valaki? :)

46
Egy kör alakú asztalnál 4 férfi és 4 nő fog vacsorázni. Ha véletlenszerűen ülnek le, mennyi a valószínűsége, hogy két férfi nem kerül egymás mellé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha "minden férfi és minden nő azonos", tehát csak 2 típusú dolgunk van, amit egy kör alakban sorba rendezünk, akkor összesen 1 eset van, ahol nem kerül két azonos dolog egymásmellé, mégpedig akkor, hogyha felváltva ülnek. Ezt megspékeli az, hogy nem minden férfi, ill. nő "azonos", hiszen ezek különböző emberek, így ez az egy eset 4*4-szer, azaz 16-féleképpen valósulhat meg, azaz a kedvező esetek száma 16. 8 különböző embert pedig 8!-féleképpen lehet sorba rendezni, viszont mivel körbe ülnek és nem számít honnan kezdve ültetjük őket le, ezért az elsőt bárhova ültetjük is le, az nem eredményez külön esetet. Így a keresett összeg:
kedvező/összes = 16 / 7! = 16/5040 = 0,31746 %
Simán lehet, hogy teljesen félreértelmeztem a feladatot. Nem vagyok jó valószínűségszámításból, csak számolgatni akartam. Kíváncsi vagyok másnak mi jön majd ki...
Módosítva: 1 hete
0