Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások!

Főoldal » Középiskola » Kémia
421
Standard nyomású , száraz levegőt tartalmazó , 1,000 dm³ - es , zárt tartályba 250 cm³ desztillált vizet fecskendezünk úgy , hogy közben levegő nem távozik a tartályból . Számítsuk ki , mekkora nyomás uralkodik a tartályban , egyensúlyban , 20 ° C - on , ha ezen a hőmérsékleten a víz tenziója 2,3 kPa .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`p_1` = 101,3 kPa

`V_1` = 1 `dm^3`

`V_2` = 0,75 `dm^3` (merthogy belekerül a folyadék, az pedig összenyomhatatlan)

A nyomás megnő, mégpedig:

`p_1*V_1` = `p_2*V_2`

`p_2` = `(p_1*V_1)/V_2` = `(101.3*1)/0.75` = 135,1 kPa-ra.

Ehhez hozzájön a vízgőz parciális nyomása, 135,1+2,3 = 137,4 kPa lesz a nyomás.
0