Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Áramkör

Főoldal » Középiskola » Fizika
528
Előre is köszönjük a megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szia! Ezt nem lehet megoldani anélkül hogy tudjuk, mi a forrás feszültsége.
0

Attól még meg lehet mondani mindegyiket U függvényében! Lássuk!

Az eredő áram, illetve ellenállás értékei:
IE = I1 = -I9 = U / RE = U / 27,666 = (3/83U) A
RE = R1 + R2×R4×R5 + R3 = 10 + 5×8×20 + 15 = 10 + 5∙8∙20 / 8∙20+5∙20+5∙8 + 15 = 25 + 8/3 = 83/3Ω = 27,666 Ω

A hálózat alapján felírható azonosságok a következőek:
I1 = I2 + (-I3) = -I9 = -I7 + I8
-I3 = -I4 + (-I5) = -I7 = -I4 + I6
(I6 = -I5 | I7 = I3 | I8 ≡ I2 (???) | I9 = -I1) (Az I8 és az I2 biztos ugyanazok?)

Felírható áramosztások:
I2 = I1R4×R5 / R2 + R4×R5 = I15,714 / 5 + 5,714 = I140/75 = 3/838/15∙U = (8/415U) A
(R4×R5 = 8∙20 / 8+20 = 40/7 Ω = 5,714 Ω)
-I3 = I1 - I2 = 3/83U - 8/415U = 15 - 8 / 415U = (7/415U) A
-I4 = (-I3)∙R5 / R4 + R5 = (-I3)∙20 / 8 + 20 = (-I3)∙5/7 = 7/4155/7∙U = (5/415U) A
-I5 = (-I3) - I4 = 7/415U - 5/415U = 7 - 5/415U = (2/415U) A

Összegezve, illetve U = 10 V-tal behelyettesítve:
I1 = (15/415U) A = (3/83U) A = 361,4458 mA
I2 = (8/415U) A = 192,7711 mA
I3 = (-7/415U) A = -168,6747 mA
I4 = (-5/415U) A = -120,4819 mA
I5 = (-2/415U) A = -48,1928 mA
I6 = (2/415U) A = 48,1928 mA
I7 = (-7/415U) A = -168,6747 mA
I8 = (8/415U) A = 192,7711 mA
I9 = (-15/415U) A = (-3/83U) A = -361,4458 mA
Módosítva: 4 éve
1