Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú függvény zérushelyének megállapítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
793
f(x)=x²+4x-5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha általános iskolás a feladat, akkor jó lenne tudni, hogy mit tanultatok már, megoldóképletet még biztosan nem, teljes négyzetté alakítást sem, sejtéssel tudod megoldani. Ahol a függvény értéke nulla, ott lesz a zérushely:

`x^2+4x-5=0` /+5

`x^2+4x=5`

`x*(x+4)=5`

A bal oldali kifejezés egy szorzat, a jobb oldali értéket is szorzattá alakítjuk, ez vagy `1*5` vagy `5*1`; továbbá `(-5)*(-1)` vagy `(-1)*(-5)`

I. Ha x = 1, akkor x+4 = 5, ez teljesül.

II. Ha x = 5, akkor x+4 `ne` 1, tehát ez nem teljesül.

III. Ha x=-1, akkor x+4 `ne` -5; ez sem teljesül.

IV. Ha x=-5, akkor x+4=-1; ez is teljesül.

A függvény zérushelye: `x_1=1` és `x_2=-5`.

0


Közben látom, hogy már középiskolás vagy, akkor lehet megoldóképlettel vagy szorzattá alakítással, esetleg teljes négyzetté alakítással:

`x_(1,2)` = `(-4pmroot()(4^2+4*5))/2` = `-2pm(root()(36)/2)` = `-2pm3`

`x_1` = 1

`x_2` = -5

Ha szorzatot választod, akkor:

`(x-1)*(x+5)=0`

Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla:

x-1=0 `rightarrow` `x_1` = 1

x+5=0 `rightarrow` `x_2` = -5

Ha pedig a teljes négyzetet, akkor:

`x^2+4x-5` = `(x+2)^2-4-5` = `(x+2)^2-9=0`

`(x+2)^2=9`

I. x+2 = 3 `rightarrow` `x_1=3-2=1`

II. x+2 = -3 `rightarrow` `x_2=-3-2=-5`
0