Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztetel

Főoldal » Középiskola » Matematika
2115
Mekkora annak a haromszognek a terulete melynek egyik oldala a=10 cm a rajta fekvo szogek nagysaga pedog 60° es 40°??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
⁰Mivel a háromszög belső szögeinek összege 180⁰, ezért a 10cm -es oldallal szemben 180⁰-(60⁰+40⁰)=80⁰-os szög található.
Jöhet a szinusztétel:
Nevezzük el a 10cm-es oldalt a-nak, 60⁰-os szöggel szembeni oldalt b-nek, akkor:
a/b=sinα/sinβ /behelyettesítve:
10/b=sin80/sin60
10/b=0,9848/0,8660
10/b=1,137 /szorzunk b-vel:
10=1,137b /osztunk 1,137-tel:
8,795cm=b
A terület kiszámításához használjuk a következő képletet: T=a*b*sinγ/2 /γ=40⁰
T=10*8,795*sin40⁰/2=28,266cm²
0