Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztetel!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1124
Egy paralelogramma ket atlojanak hossza e= 10 cm , f= 15 cm. Mekkora az atlok altal bezart szog, ha a paralelogramma terulete 50 cm²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csinálj rajzot. A 10 centis átló két háromszögre osztja a parallelogrammát. Mindkét háromszög területe 25 cm².
Rajzold bele az egyik háromszögnél a 10 centis átlóhoz tartozó magasságot is. Annak 5 centisnek kell lennie, hisz a terület 10·5/2 = 25 cm²
A másik (f) átlónak a fele, vagyis 7,5 cm van abban a háromszögben, ahová a magasságot rajzoltad. A két átló szöge alfa. A magasságnál derékszög van, úgyhogy a rajzodból látod, hogy:
5/7,5 = sin α
Ebből kijön alfa.
Módosítva: 8 éve
0