Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1159
Egy kör sugara 8 cm. Határozzuk meg annak a húrjának a hosszát, melyhez tartozó középponti
szög nagysága 84°! Mekkora a húr által a körvonalból kimetszett íveknek a hossza?
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
r = 8 cm
α = 84°
x = ?
Egy egyenlőszárú háromszöget lehet alkotni a két sugárral és a keresett húrral.
Keressük ennek a háromszögnek az alapját. (x)
`sin(frac{α}{2})` = `frac{frac{x}{2}}{r}`
x = sin(42)*8*2 `~~` 10,706 cm

i = `frac{r*α*π}{180}` `~~` 11,73 cm

Módosítva: 4 éve
1