Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1774
1 feladat.
A mozi pénztára előtt sorban áll jegyért Balázs, Erzsi, Gellért, Klári és Sanyi.
a. Hányféleképpen állhatnak sorba?
b. Hányféleképpen állhatnak a sorban, ha tudjuk, hogy Gellért az első?
c. Hányféle lehet a sorrend, ha tudjuk, hogy felváltva állnak sorban a fiúk és a lányok?

2. feladat
Két dobókockával dobunk egymás után. Mennyi a valószínűsége, hogy a második kockával
ugyanazt dobjuk, mint ez elsővel?
Ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönöm szépen aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia.

1.a
5 embernek 5! sorrendje lehet, azaz 120 féleképpen állhatnak.

1.b
ha már egy embert első helyre kiválasztottunk, akkor a maradék négy ember 4! sorrendben állhat, azaz 24 féleképpen.

1.c
itt kettő esetet kellene vizsgálnunk ha fiú áll elől és ha lány, mivel csak kettő lány van, így egyféle lehetséges sorrend van: F L F L F.
Az első helyre három fiú közül választhatunk, a második helyre 2 lány közül és így tovább, a végén pedig ezt kellene kapnod:

3*2*2*1*1=12 féleképpen állhatnak sorban.


2. feladat

valószinűséget kérdez, tehát azzal kezded, hogy felírod `P=("kedvező")/("összes")` megjegyzem, hogy érettségin már ezért is jár pont ha ezt felírod, persze valószínűségszámításos feladatnál.

szóval kezdjük a kedvező esetek számával, kettő egyforma dobásunk 6 féleképpen lehet (11,22,33,44,55,66)

az összes lehetséges dobások száma 6*6=36

a képletbe visszahelyettesítve: `P=6/36=1/6`

Esetleg kérdésed van, vagy kuszának találod valahol alevezetést, nyugodtan írj.

1