Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szög,átló

Főoldal » Középiskola » Matematika
1254
Egy rombusz alakú kert kerülete 200 méter, átlóinak aránya 3:4 Hány fokos szögben látja a
rövidebb átlót Bálint gazda, ha a kert valamely csúcsából szemlélődik? Hány forintot kell a
gazdának palántákra költenie, ha négyzetméterenként 64 darab palántát ültet el, és a palánták
darabja 140 forintba kerül?
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rombusz minden oldala egyenlő.
Ha K = 200 m -> a = 50 m
`frac{e}{f}` = `frac{3}{4}` -> e = `frac{3}{4}`*f

A rombuszt az átlók négy derékszögű háromszögre bontják:
befogói: `frac{e}{2}`, és `frac{f}{2}`
átfogója: a
Pit. tétel:
`(frac{frac{3}{4}*f}{2})^2` + `(frac{f}{2})^2` = `50^2`
f1 = 80 m
f2 = -80 - negatív, nem lehet

e = `frac{3}{4}`*f = 60 m

T = `frac{e*f}{2}` = 2400 m2

T = a2*sin(γ)
sin(γ) = `frac{24}{25}`
γ = 73,74°

b)
2400 * 64 * 140 = 21 504 000 Ft
0