Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
tg(α) = `frac{15}{20}`
α = 36,87°

2)
Vegyük a következő derékszögű háromszöget:
Egyik befogója az egyenlőszárú háromszög alapjának a fele (5 cm)
Másik bef. az egyenlőszárú háromszög magassága
Átfogója az egyenlőszárú háromszög szára
Ismerjük a háromszög szögeit: 90°, 50°, 40°
sin tételt alkalmazva (szár hossza = x):
`frac{x}{5}` = `frac{sin(90°)}{sin(40)}`°
x = 7,78 cm
K = 2*x + a = 25,56 cm

3)
a = 27 cm
Mivel a háromszög egyenlőszárú, a másik két szöge 40°-40°-os.
Hasonló derékszögű háromszöget rajzolva, mint az előző feladatban:
`frac{m}{frac{a}{2}}` = `frac{sin(40°)}{sin(50°)}`
m = 11,33 cm

T = `frac{a*m}{2}` = 153 cm2

4)
A létra egy egyenlőszárú háromszöget alkot.
b (szárai) = 2 m
α (alappal szemközti szöge) = 40°
β (alapon fekvő szögei) = `frac{180-40)}{2}` = 70°
m (magassága) = ?
Szintén derékszögű háromszöget rajzolva:
`frac{m}{b}` = `frac{sin(70°)}{sin(90°)}`
m = 1,88 m

1,88 + 1,8 = 3,68 m > 3,6 m => nem tud felállni a létrára.

# Nagyon szép a felhasználóneved ♥
Módosítva: 4 éve
0