Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha érinti az x tengelyt, akkor b = r

Felírhatunk két egyenletet az adott pontokra:

I. `(4-a)^2+(-1-b)^2=b^2`

II. `(-3-a)^2+(-2-b)^2=b^2`

I. `a^2-8a+16+cancel(b^2)+2b+1=cancel(b^2)`

II. `a^2+6a+9+cancel(b^2)+4b+4=cancel(b^2)`

I. b = `-(a^2+6a+13)/4`

II. b = `-(a^2-8a+17)/2`

`a^2+6a+13=2a^2-16a+34`

`a^2-22a+21=0`

`(a-21)*(a-1)=0`

`a_1` = 21 `rightarrow` `b_1` = `-(21^2+6*21+13)/4` = -145

`a_2` = 1 `rightarrow` `b_2` = `-(1^2+6+13)/4` = -5

A körök egyenletei:

`(x-21)^2+(y+145)^2=145^2`

és

`(x-1)^2+(y+5)^2=5^2`
0