Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s Fizikaa. Segitsetek!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
484
Sziasztok. Fizika Víz energia számításos feladatot tudna valaki írni?
Kérdéssel, megoldással együtt. Nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
kJ/kg .
0

víz és energia, na mi legyen?

Pl. Mekkora hőt kell közölni 500 g -10 °C-os jéggel, hogy 110 °C-os gőz legyen belőle.

5 lépés lesz:

1. A jeget az olvadáspontjára melegítjük. Szükség van a jég fajhőjére:

`L_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*°C)`

`DeltaT_1` = `0-(-10)` = 10 °C

m = 500 g = 0,5 kg

`Q_1` = `m*c_j*DeltaT_1` = `0.5*2.1*10` = kiszámolod (kJ-ban)

2. A jeget meg kell olvasztani, ehhez szükségünk van a jég olvadáshőjére:

`L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

`Q_2` = `m*L_j` = `0.5*333.7` = [kJ]

3. A vizet fel kell melegíteni a forráspontjára. Ehhez szükséges a víz fajhője:

`c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*C)`

`DeltaT_2` = `100-0` = 100 °C

`Q_3` = `m*c_v*DeltaT_2` = `0.5*4.2*100`

4. A vizet elforraljuk. Ehhez szükséges a víz forráshője:

`L_f` = 2256 `(kJ)/(kg)`

`Q_4` = `m*L_f` = `0.5*2256` = [kJ]

5. A gőzt felmelegítjük 110 °C-ra. Ehhez szükséges a gőz fajhője:

`c_g` = 1,7 `(kJ)/(kg)`

`DeltaT_3` = `110-100` = 10 °C

`Q_5` = `m*c_g*DeltaT_3` = `0.5*1.7` = [kJ]

A teljes hőmennyiség az öt részhőmennyiség összege lesz.

`Q=Q_1+Q_2+Q_3+Q_4+Q_5`

- Másik példa:

Mekkora tömegű 250 °C-os vasdarabbal tudunk 1 liter 20 °C-os vizet felmelegíteni 60 °C-ra?

Először megnézzük, mekkora hőmennyiség szükséges a víz felmelegítéséhez:ű

`Q_v` = `c_v*m_v*DeltaT_v` = `4.2*1*(60-20)` = 168 kJ

Ugyanekkora hőt ad le a vasdarab, ehhez szükségünk van a vas fajhőjére:

`c_(Fe)` = 0,46 `(kJ)/(kg*C)`

`Q_(Fe)` = `m_(Fe)*c_(Fe)*DeltaT_(Fe)` = `Q_v`

`DeltaT_(Fe)` = `250-60` = 190 °C

`m_(Fe)` = `Q_v/(DeltaT_(Fe)*c_(Fe)` = `168/(190*0.46)` = 1,9 kg

0