Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenletek? (log)

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Ebben a két feladatban szeretnék még segítséget kérni! Hálás Köszönet a sok segítségért! Csatoltam a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4,

`5^(2.5)` = `5^(5/2)` = `root()(5^5)`

`3^(-4)` = `(1/3)^4` = `1/81` (ott lemaradt egy egyes)

`(1/3)^(-4)` = `3^4` = 81

5,

`log_2 x + log_2 (x-99) = log_2 100`

Felt: `x gt 99`

`log_2 (x*(x-99))` = `log_2 100`

`x*(x-99)=100`

`x^2-99x-100=0`

`(x+1)*(x-100)` = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = -1 `notin` É. T. `rightarrow` nem megoldás

`x_2` = 100 `in` É. T.

Ellenőrzés!

`log_3 (x^2-2x-34)=0`

Felt: `x^2-2x-34 gt 0`

`3^0=1=x^2-2x-34`

`x^2-2x-35=0`

`(x+5)*(x-7)=0`

szorzat értéke akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1=-5`

`x_2=7`

Ellenőrzés!
0