Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatos összetett feladat (EGYETEMI)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
910
Sziasztok, van egy feladat!
Képet csatolok a feladatról, több részből áll.
Megoldottam a feladatot, de nincsen megoldókulcs hozzá. Azt szeretném kérni, hogy valaki meg tudná-e mondani nekem, hogy hibáztam-e valahol, avagy jó-e a megoldásom, és majd lesz 1-2 plusz kérdésem a végén!
Köszönöm :)

a)
(8/3) * 6^(n) + 25 * 5^(n) / 5 * 6^(n)
= (8/3) + 0 / 5
= 8/15

(2n+3/2n-1)^(n)
= (2+(3/n) / 2-(1/n))^(n)
= [1+((3/2)/n) / 1+((-1/2)/n) ]^(n)
= e^(3/2) / e^(-1/2)
= e^2

n. gyök 5 pedig végtelenbe tart, mivel minden gyökös kifejezés végtelenbe tart (az alapszabály szerint)

Ez alapján a határérték:
(8/15) - e^2 + végtelen --> végtelen (+)

(Igen, tudom, hogy alapból meg lehetett volna állapítani a gyökös tag alapján a határértéket, de a tanárok kiváncsiak a számolásunkra, hiszen ezekre járnak a részpontszámok. Ezért kell levezetnünk.)

b)
Monotonitás:
an = -3n/2n+1
an+1 = -3(n+1) / 2(n+1)+1

an+1 - an = -3(n+1) / 2(n+1)+1 + -3n/2n+1
(azért van + az an+1 és an között, mert an előtagja -, és ezért -- = + (gondolom).
= (-3n-3)(2n+1) + 3n(2n+3) / (2n+3)(2n+1)
= -6n^2 - 3n - 6n -3 +6n^2 + 6n / 4n^2 + 2n + 6n + 3
= -3n - 3 / 4n^2 + 8n + 3
ez pedig mindig <0, azaz a sorozat szigorúan monoton csökkenő.

Korlátosság:
szigorúan monoton csökkenő sorozatnak felső korlátja van, ami a sorozat első tagja.
a1 = -3*1/2*1+1
a1 = -3/3
a1 = -1
-1 a felső korlát.

Konvergencia:
Ha egy sorozat szigorúan monoton, és korlátos, akkor konvergens.
Tehát ez a sorozat is biztosan konvergens.

lim an= -3n/2n+1
lim an= -3/2

E=0,001 (1/1000),
küszöbszám mindig pozitív egész lehet.

|an - A| < E (ahol an az n. tagja a sorozatnak, A a határérték)
| -3n/2n+1 + 3/2 | < 1/1000
| -3n + 3(2n+1) / 2n+1+2(2n+1) | < 1/1000
| -3n+6n+3 / 2n+1+4n+2 < 1/1000
| 3n+3 / 6n+3 | < 1/1000
abszolútértéket elhagyjuk, hiszen a kifejezés mindenképpen pozitív
3n+3 / 6n+3 < 1/1000
3n+3 < 6n+3 / 1000
3n < 6n+3 / 1000 -3
n < 6n+3/3000 -1
n < n/500 + 1/1000 -1
499n/500 < -999/1000
499n < -499500/1000
n < -499500/499000
n < -1,001
ELLENTMONDÁS
küszöbszám nem lehet negatív.

Nem értem, hogy itt most mit rontottam el?
Vagy mi ez a negatív küszöbszám?
Segítség! :(

c)
Egy sorozat monoton, ha minden tagjára igaz, hogy:
an+1 - an >= 0 (monoton nő),
vagy
an+1-an<= 0 (monoton csökken).


Bármiféle észrevételt szivesen fogadok, melyik feladatrészeket csináltam jól?
Hol hibáztam?
Az a küszöbszámos rész miért lett negatív? Mert elméletileg nem lehetne az! Elrontottam ott valamit? Vagy jó az eredmény? Ha jó, akkor mi a válasz ilyenkor?

Előre is köszönöm a segítségeket, magyarázatokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, analízis, határérték, elemzés, küszöbszám
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

4
a)
Az eleje jó, de `lim_(n→∞)root(n)(5)` nem végtelen, hanem 1.

Ugyanis az n-edik gyök ugyanaz, mint 1/n-edik hatvány, ami tart a 0-adik hatványhoz, ami 1.

Módosítva: 8 éve
1

b)
`a_(n+1)-a_n = (-3(n+1))/(2(n+1)+1)-(-3n)/(2n+1)`
szóval természetesen `-` kellett a kettő közé, nem pedig `+`, ahogy te írtad. Az más kérdés, hogy majd a `-(-3n)`-ből `+3n` lesz.
Szerencsére utána elrontottad, és jó lett az előjel.
Aztán megint rontottál egyet: `3n(2n+3) = 6n^2+9n`, nem pedig `6n^2+6n` .
De a vége ilyenkor is az, hogy negatív, tehát szig.mon.csökkenő.

Viszont a korlátosságnál az, hogy van felső korlát, az teljesen `bb"érdektelen"`. A felső korlát létezése plusz csökkenő sorozatból nem következik ugyanis az, hogy konvergens, hisz nyugodtan elmehet a mínusz végtelenbe. Csak az alsó korlát esetén lesz konvergens. Tehát alsó korlátot kellene találj!

Mondjuk a -2 lehet alsó korlát, hiszen:
`-(3n)/(2n+1) " >?" -2 \ \ \ \ \ \ // ·(2n+1) > 0`
`-3n " >?" -2(2n+1)`
`-3n " >?" -4n-2`
`n > -2`
ami tényleg mindig teljesül.
0

b) küszöbszám.

Itt a tört plusz tört összeadással volt problémád:
`|(-3n)/(2n+1) - (-3)/2| < 1/(1000)`
`|(-3n)/(2n+1) - (-3/2(2n+1))/(2n+1)| < 1/(1000)`
`|(-3n + 3/2(2n+1))/(2n+1)| < 1/(1000)`
`|(-3n + 3n+3/2)/(2n+1)| < 1/(1000)`
`|(3)/(4n+2)| < 1/(1000)`
`n>0`, ezért:
`(3)/(4n+2) < 1/(1000)`
`3000 < 4n+2`
`(2998)/(4) < n`
`n > 749.5`
`n > 749`
1

c)
ez jó.
1